Home Slider 3
Home Slider 1
Home Slider 2
Home Slider 4
Home Slider 5
Home Slider 6
Home Slider 7
Home Slider 8
Home Slider 9
Home Slider 10

Διαδρομές στην Πελοπόννησο

α) Αρχαία Κόρινθος

Η αρχαία Κόρινθος βρίσκεται περίπου 86,7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθήνας. Η Κόρινθος ήταν μια σημαντική πόλη-κράτος στην αρχαία Ελλάδα. Θεωρείται η πλουσιότερη πόλη του αρχαίου κόσμου. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε το διάσημο και επιβλητικό, ακόμη και σήμερα, αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα, με τους μονολιθικούς δωρικούς κίονες, από τους οποίους επτά μόνο παραμένουν όρθιοι σε περίοπτη θέση πάνω από τα ερείπια της αγοράς. Έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο είναι τα μνημεία του Ωδείου, το θέατρο, τα ερείπια του γυμνασίου και του Ασκληπιού. Στην Ακροκόρινθο οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν το κάστρο της Κορίνθου, από το οποίο τα πιο σημαντικά κτίσματα που ήρθαν στο φως είναι ο ναός της Αφροδίτης, οι μικροί ναοί προς τιμήν της Δήμητρας και της Κόρης, οι βωμοί του Ήλιου και η κρήνη της "επάνω Πειρήνης".

 

β) Αρχαία Επίδαυρος

Η Αρχαία Επίδαυρος είναι περίπου δύο ώρες από την Αθήνα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Αργολίδας, στις ακτές του κόλπου Επιδαύρου. Υπέροχες αμμώδεις παραλίες με κρυστάλλινα νερά περιβάλλουν την Αρχαία Επίδαυρο. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες, όπως ποδηλασία και πεζοπορία, ή να εξερευνήσουν τα αρχαιολογικά μνημεία και τα μονοπάτια που οδηγούν σε όμορφες παραλίες καθώς και τα γύρω δάση, τα οποία περιβάλλουν το χωριό της Επιδαύρου. Το πιο γνωστό μνημείο είναι το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου που θεωρείται το καλύτερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από πλευράς ακουστικής και αισθητικής. Το θέατρο χτίστηκε για να ψυχαγωγούνται οι ασθενείς του Ασκληπιού, αλλά και ως μέσο θεραπείας, καθώς πιστευόταν πως η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων είχε ευεργετικά αποτελέσματα τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία των ασθενών.

 

γ) Αρχαίες Μυκήνες

Οι Μυκήνες βρίσκονται 120 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Οι Μυκήνες ήταν αρχαία πόλη της Αργολίδας, χτισμένη κοντά στο βουνό Τρίτος και πέρα από τον κόλπο της Αργολίδας. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια της Ακρόπολης. Από τα σωζόμενα ερείπια τα πιο σημαντικά είναι οι δυο ταφικοί βασιλικοί περίβολοι Α και Β, οι οποίοι ήταν μέρος του μεγάλου προϊστορικού νεκροταφείου. Οι ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια το θησαυρό του Ατρέα, το θολωτό τάφο της Κλυταιμνήστρας, τη Πύλη των Λεόντων, το Βασιλικό ανάκτορο, το ναό, τη Βόρεια Πύλη και την Υπόγεια δεξαμενή.

 

δ) Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι μια πόλη μεγάλης ιστορικής σημασίας. Είναι η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας και βρίσκεται 139 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα. Είναι μια από τις πιο γνωστές και όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Το Ναύπλιο είναι ένα ξεχωριστό μέρος, πλούσιο σε φυσικές ομορφιές και πολιτισμό, όπου αιώνες εξακολουθεί να γοητεύει τους επισκέπτες του. Το Ναύπλιο ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας, μετά την απελευθέρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Εδώ δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της σύγχρονης Ελλάδας, Ιωάννης Καποδίστριας, από μέλη της οικογένειας Μαυρομιχάλη, στα σκαλιά της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνα.

Το Ναύπλιο είναι επίσης γνωστό για το Μπούρτζι, το μικρό φρούριο που είναι χτισμένο σε μια νησίδα στο λιμάνι. Άλλα σημαντικά αξιοθέατα είναι η Ακροναυπλία και το φρούριο του Παλαμηδιού, από τα παλαιότερα μέρη της πόλης.

 

ε) Αρχαία Ολυμπία

Η Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται 264 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Ελλάδα, την Αθήνα. Η Αρχαία Ολυμπία είναι γνωστή ως η γενέτειρα και ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων κατά την κλασική αρχαιότητα. Στο χώρο της Ολυμπίας υπήρχε το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια του σταδίου και του γυμνάσιου, τα μέρη όπου οι αθλητές αγωνίζονταν και γυμνάζονταν. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το μουσείο, στο οποίο θα δουν διάφορα εκθέματα, όπως τον Ερμή του Πραξιτέλη, τη Νίκη του Παιωνίου και το γλυπτό διάκοσμο του ναού του Δία. Από την Αρχαία Ολυμπία οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν και άλλες σημαντικές τοποθεσίες, οι οποίες βρίσκονται πολύ κοντά, όπως το λιμάνι του Κατάκολου (33 χιλιόμετρα), το Ναό του Απόλλωνα (30χλμ), το Ναό της Αφροδίτης (30χλμ), την Αρχαία Ήλιδα (75 χιλιόμετρα), το Κάστρο Χλεμούτσι (62 χιλιόμετρα).

 

ζ) Σπάρτη

Η πόλη της Σπάρτης είναι η πρωτεύουσα του νομού Λακωνίας. Βρίσκεται σε απόσταση 213 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Είναι μια πόλη με μεγάλη και μακριά ιστορία και είναι χτισμένη ακριβώς στην ίδια τοποθεσία με την αρχαία Σπάρτη. Η Σπάρτη είναι η γενέτειρα του βασιλιά Λεωνίδα και των τριακοσίων γενναίων πολεμιστών του που έπεσαν ηρωικά στις Θερμοπύλες, υπερασπίζοντας την ελληνική γη από την εκστρατεία των Περσών. Δίπλα από τη Σπάρτη βρίσκεται ο Μυστράς, μια τοποθεσία σπουδαίας ιστορικής σημασίας από τα χρόνια του Βυζαντίου, και αρκετά κοντά το Γύθειο, μια όμορφη παραθαλάσσια πόλη της Λακωνίας. Σήμερα, τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με την αίγλη και τη δύναμη που είχε η πόλη κατά την αρχαιότητα και την ύστερη ρωμαϊκή εποχή, αλλά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις βόλτες τους, στις όμορφες πλατείες της Σπάρτης, καθώς και το φιλόξενο περιβάλλον.

 

η) Μυστράς

Ο Μυστράς είναι γνωστός ως πολιτεία που δημιουργήθηκε και υπήρξε στα χρόνια της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Βρίσκεται μόλις 6 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και 219 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στα 1259μ.Χ. το κάστρο του Μυστρά παραχωρήθηκε στο Βυζαντινό αυτοκράτορα Μιχαήλ Η' Παλαιολόγο. Το 1262μ.Χ έγινε η έδρα του βυζαντινού στρατηγού του "σεβαστοκράτορος" και ξεκίνησε η κύρια ιστορική του περίοδος, διάρκειας δύο αιώνων. Σήμερα, σώζονται μόνο μερικά κτίσματα όπως τα παλάτια, τα οποία έχουν αναστηλωθεί. Η περιοχή του Μυστρά είναι μια σημαντική πηγή γνώσης της ιστορίας, της τέχνης και της κουλτούρας των δύο τελευταίων αιώνων του Βυζαντίου. Από το 1989 ο Μυστράς αποτελεί πολιτιστικό αγαθό στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν μέσα στη «νεκρή πόλη» και να «κλέψουν» λίγο από την αύρα και το μεγαλείο μιας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες που υπήρξαν στην ιστορία της ανθρωπότητας.

 

θ) Μονεμβάσια

Η Μονεμβάσια είναι μια μικρή, ιστορικής σημασίας, πόλη τοποθετημένη στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Είναι φημισμένη για το μεσαιωνικό της φρούριο, το οποίο είναι χτισμένο πάνω σε μια μικρή νησίδα και συνδέεται με την πόλη της Μονεμβάσιας με μια γέφυρα. Σήμερα, στο εσωτερικό του κάστρου λειτουργούν ξενοδοχεία, εστιατόρια και μπαρ. Η βόλτα πάνω στα πλακόστρωτα στενά του παλιού κάστρου γοητεύει τους επισκέπτες και τους μεταφέρει σε μιαν άλλη εποχή. Η Μονεμβάσια απέχει 300 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Είναι ο τόπος όπου γεννήθηκε ο μεγάλος έλληνας ποιητής Γιάννης Ρίτσος και μια ματιά της θέας από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το πατρικό του θα κάνει κατανοητό σε κάθε επισκέπτη το γιατί αυτός ο ποιητής υπήρξε τόσο εμπνευσμένος.

 

ι) Σπήλαιο Διρού

Το Σπήλαιο του Διρού βρίσκεται 280 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Νότια της Αρεόπολης, αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο, οι ταξιδιώτες κατευθύνονται προς την παράκτια περιοχή των σπηλαίων Γλυφάδα, Καταφύγιο και Αλεπότρυπα. Κάτω από το έδαφος της Μάνης βρίσκεται το πιο όμορφο λιμναίο σπήλαιο στον κόσμο, το σπήλαιο του Διρού. Ανεξάρτητα από τις πόσες φορές έχετε επισκεφθεί το σπήλαιο του Διρού, ποτέ δε θα αρκεστείτε να κοιτάτε αυτή την ομορφιά της φύσης. Σε μια όμορφη διαδρομή, γεμάτη από πληθωρικές εικόνες και σε περίπου 45 λεπτά βόλτας με τη βάρκα, οι επισκέπτες θα μείνουν έκπληκτοι από το θαύμα της φύσης. Το σπήλαιο αποτελείται από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Με την πάροδο των αιώνων, η στάθμη του νερού ανέβηκε από τη θάλασσα και έτσι οι σχηματισμοί των σταλακτιτών μοιάζουν με λευκές κολώνες που βγαίνουν από το νερό. Μπροστά από το σπήλαιο Αλεπότρυπα είναι η παραλία του Διρού με κρυστάλλινη, καθαρή, τιρκουάζ θάλασσα και βότσαλα, η οποία προκαλεί τους επισκέπτες να κολυμπήσουν στα νερά της.