Home Slider 3
Home Slider 1
Home Slider 2
Home Slider 4
Home Slider 5
Home Slider 6
Home Slider 7
Home Slider 8
Home Slider 9
Home Slider 10

Διαδρομές στην Κεντρική Ελλάδα

α) Ναύπακτος

Η Ναύπακτος είναι μια παραθαλάσσια πόλη του Κορινθιακού κόλπου, απέναντι από την πόλη και το λιμάνι της Πάτρας. Είναι μία από τις αρχαιότερες ελληνικές πόλεις, η οποία γνώρισε περιόδους μεγάλης ευημερίας και συνδέθηκε με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Βρίσκεται 217 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στη Ναύπακτο οι επισκέπτες μπορούν να δουν το καλοδιατηρημένο κάστρο που δεσπόζει στους λόφους με το πευκοδάσος πίσω από την πόλη, το ενετικό λιμάνι, τα παραδοσιακά σπίτια στο κέντρο της πόλης και να περπατήσουν στα πλακόστρωτα καλντερίμια. Μπορούν επίσης να επισκεφθούν το παλιό αρχοντικό της οικογένειας Μπότσαρη, το οποίο έχει μετατραπεί σε ένα ιδιωτικό μουσείο, και το μουσείο «ΦΑΡΜΑΚΗ» (μουσείο του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του 1821). Εκτός από τα ιστορικά μνημεία η περιοχή διαθέτει φυσικές ομορφιές, όπως τα όμορφα νερά των παραλιών της Ναυπάκτου, Ψανή και Γρίμποβο, και οι κοντινές παραλίες των χωριών της Φωκίδας.

 

β) Δελφοί

Οι Δελφοί ήταν μια ξεχωριστής σημασίας αρχαία ελληνική πόλη, καθώς εκεί λειτουργούσε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαίου κόσμου. Ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών βρίσκεται σε απόσταση 187 χιλιομέτρων από την Αθήνα και είναι πολύ κοντά στην Αράχωβα, την Ιτέα και το όμορφο και γραφικό Γαλαξίδι. Εδώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τα ερείπια του Μαντείου των Δελφών, το οποίο θεωρούταν ο ομφαλός της γης. Τα κτίσματα των Δελφών που επιβιώνουν μέχρι και σήμερα θεωρούνται από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδα. Οι επισκέπτες θα είναι σε θέση να θαυμάσουν το Ναό του Απόλλωνα, τους Θησαυρούς ιδιωτών και Πόλεων, το Θέατρο, το Θόλο, το Γυμνάσιο, το Στάδιο.

 

γ) Αράχωβα

Η Αράχωβα, η οποία είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1000 μέτρων στη νότια πλαγιά του Παρνασσού, είναι ένα πολύ γνωστό και όμορφο χειμερινό θέρετρο. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για το χειμώνα, επειδή είναι πολύ κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού και λόγω του ότι βρίσκεται, επίσης, πολύ κοντά στην Αθήνα, μόλις 160 χιλιόμετρα. Κοντά επίσης είναι και η Λειβαδιά (25χλμ), οι Δελφοί (8χλμ), το Γαλαξίδι (30χλμ) και η Ιτέα. Η περιοχή της Αράχωβας είναι φημισμένη για την ιστορία της στην αρχαιότητα, όπου βρίσκονταν πολλοί αρχαίοι οικισμοί. Κάθε χρόνο στην Αράχωβα γιορτάζεται επί τρεις ημέρες το πολύ γνωστό «Πανηγυράκι του Άη Γιώργη» που είναι αφιερωμένο στον προστάτη της πόλης, τον Άγιο Γεώργιο. Το καλοκαίρι η πρόσβαση στη θάλασσα είναι εύκολη και μέσα σε 30 λεπτά οδήγησης οι επισκέπτες μπορούν να κολυμπήσουν στις παραλίες της Ιτέας και των Αντικύρων.

 

δ) Όσιος Λουκάς

Το μοναστήρι του Οσίου Λουκά είναι ίσως το πιο σημαντικό μνημείο της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα. Είναι γνωστό για τη μακροβιότητά του (περίπου 10 αιώνες) και το ρόλο που διαδραμάτισε σε σπουδαίας σημασίας ιστορικά γεγονότα. Το μοναστήρι είναι ένα σημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και πλούτου. Γνωστά είναι τα ψηφιδωτά στις στέγες των ναών του που είναι φτιαγμένα από χρυσό. Αποτελεί Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO από το 1990. Οι επισκέπτες, εκτός από τους ναούς, έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν την υπέροχη θέα, να απολαύσουν το ταξίδι μέσα από το καταπράσινο τοπίο και να αισθανθούν ανανεωμένοι από το υπέροχο κλίμα. Ο Όσιος Λουκάς βρίσκεται πολύ κοντά στη Λιβαδειά (2χλμ), στην Αράχωβα (33χλμ) και στους Δελφούς (45χλμ).